![]() |
Wtorek
28.11.2023nr 332 (6694 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Amerykanskie przepisy, ktore (NOWY TEMAT) Autor: VCNC godzina: 02:28 warto sprobowac moim zdaniem. Otwieram nowy temat, dla tych co lubia kucharzyc, a ja lubie, i pewnie nie tylko ja😉. Bede na nim prezentowal wybrane dania, pewnie nie znane w Polsce, ale tradycyjne dla jakiegos konkretnego stanu USA, tak aby kazdy mogl sprobowac odmienic swoje menu I poznawac kulinaria amerykanskie. Wbrew bowiem opinii blednej w Polsce, kazdy stan USA moze pochwalic sie swoimi kulinariami, czesto specyficznymi tylko dla danego stanu, nie spotykanymi w innych stanach. Na poczatek cos z Indiany, cos mniej znanego, a tradycyjnego z historii Indianapolis. Pieczona wolowina na Manhattanie ( jest tez wersja z indykiem) Wedlug tradycji danie to powstalo w centrum Indianapolis w latach czterdziestych XX wieku. Jest to w zasadzie kanapka z rostbefem na bialym chlebie, przekrojona na pol (czesto po przekatnej), a pomiedzy nimi umieszczona jest galka ( duza lyzka ) puree ziemniaczanego. Nastepnie całosc zalewamy sosem. Danie to zostalo po raz pierwszy podane w restauracji pod nazwa „Beef Manhattan” w nieistniejacych juz delikatesach w Indianapolis pod koniec lat czterdziestych XX wieku, gdzie zyskalo ogromna popularnosc jako podstawowy produkt stanu - Hoosiera ( tak tez nazywa sie Indiane). Slowo hoosier” bylo w powszechnym uzyciu na Poludniu w XIX wieku jako „ termin pogardy i potepienia … uzywany do okreslenia wiesniaka, prostaka, lub niezrecznego, nieokrzesanego czy niewykwalifikowanego czlowieka” , pochodzilo od pozdrowienia, zapytania osadnikow w tym stanie, gdy np. ktos zapukal do ich drzwi , czy zawolal na przywitanie przed chata pionierow, zawolal na powitanie, to w Indianie osadnik odpowiadal mu najczesciej: „Kto tu jest?” W wyniku tego zwrotu Indiana stala się stanem „Who's yere”, czyli stanem Hoosier. Danie zostalo nazwane przez pracownikow Naval Ordnance Plant w Indianapolis (NOPI), ktorzy zajmowali sie produkcja celownikow bombowych podczas II wojny swiatowej i poznali je gdzies w NY podczas szkolenia, a nastepnie nieco zmodyfikowali dla swoich potrzeb do warunkow Indiany. W Indianie podaje sie je na chlebie. Pieczen wolowa kroi sie w plastry i uklada na chlebie jak kanapke, nastepnie kroi od rogu do rogu i uklada na talerzu w ksztalcie litery V. Pomiedzy polowki podaje sie puree ziemniaczane, a całosc polewana dobrze, bogato sosem. Wyglada jak wyglada, ale smakuje bosko.😋 https://youtu.be/gcJIZsAGycw?si=_XMrJxCMI70G1TdO Autor: VCNC godzina: 11:44 Grillowany stek wieprzowy w stylu St. Louis ( Missouri) ... jest wpierw obsmazany na jednej stronie, a nastepnie polewany domowym sosem BBQ i dobrze przypieczony. Steki wieprzowe sa podstawa grillowania w St. Louis. Sa to cienko krojone steki z poledwicy lub lopatki wieprzowej, grillowane do momentu ugotowania i polewane sosem BBQ. Najpopularniejsza metoda ich przygotowania to jest szybkie zweglenie ich z obu stron, a nastepnie powolne gotowanie przez kilka godzin w sosie BBQ. Mozna tez inaczej. Skladniki: Steki wieprzowe o grubosci od ½” do 1”, ktore sa wycinane z karku lub lopatki. Przyprawa to polaczenie granulowanej cebuli, granulatu czosnku, suszonego oregano, soli i pieprzu Sos BBQ Sposob wykonania: Przypraw obie strony stekow wieprzowych w/w mieszanka. Nastepnie podgrzej grilla na srednim ogniu, tak aby grill utrzymywal temperature 225°. Wiekszosc grillow ma dzis sterowanie temperatura. Poloz przyprawione steki na grilla z jednej strony, gdzie nie ma bezposredniego zrodla ciepla i piecz przez 90–120 minut lub do momentu, gdy osiagna temperature wewnentrzna od 160° do 163°. Wyjmij nastepnie steki wieprzowe i wlacz cały grill na wysoka temperature (550° do 600° F).Gdy grill bedzie goracy, dodaj steki i piecz je na jednej stronie przez 2 do 3 minut lub do momentu, az pojawia sie slady grillowania.Obroc steki na druga strone, natychmiast polej je sosem BBQ i smaz przez kolejne 1 do 2 minut. Wyjmij steki wieprzowe i odstaw je na kilka minut przed podaniem. Przepis na Sos BBQ do stekow wieprzowych Do sredniej wielkosci garnka dodaj przecier pomidorowy, ocet destylowany, syrop kukurydziany, brazowy cukier, sos Worcestershire, melase, sok z cytryny, sok pomaranczowy, sos sojowy, jakis ostry sos, sol, pieprz, cebule granulowana i granulowany czosnek. Sos nalezy dobrze wymieszac i doprowadzic do wrzenia na duzym ogniu. To szybko sie robi. Przykryc garnek nakrywka i trzeba go dusic na malym ogniu przez ok 10 minut. I gotowe, sos do polewania mozna stosowac. Steki wieprzowe to potrawa powszechnie pojawiajaca sie na grillach w calej okolicy St. Louis w Missouri, jest ona zwiazana z tym regionem od pokolen, choc toczy sie spor o to, kto jest jej autorem ( chetnych wielu). Sa zrodla pisane, ze istniala juz w 2 pol. XIX wieku. Tak dla jasnosci w USA stek, to wolowina ( podstawa). Wersja wieprzowa byla tanszym zamiennikiem dla biednych, stad tez jego popularnosc. https://youtu.be/2G6hjO0-eU0?si=HzIIsOci2jFeiH2I Autor: VCNC godzina: 16:42 Powiem Panstwu, gdy tak sobie pisze w tych kulinariach, patrzac tez z uwaga na inne tematy forum, to dziekuje Bogu po 1000 kroc, ze nie zyje w Polsce, nie naleze do juz do pzl. I chociaz wiem, ze wiekszosc Was z tego nie zrozumie, gdyz moga to zrozumiec tylko ci, co ulozyli sobie jak ja, zycie z daleka od tego calego chlewu i burdelu. Dobrze, ze mam swiety spokoj od wielu tam zyjacych nawiedzonych ludzi, roznej masci przyglupow, hejterow, ludzi nie spelnionych, zawistnych, ktorzy nie rozumieja sensu zycia czy obcowania z przyroda. Kocham swoje zycie i to co robie, a robie to, co chce. Jest tez dla mnie juz zupelnie jasne, ze lowiectwo w Polsce upadlo za sprawa obroncow tzw.modelu bierutowskiego I gdyby ktos dawal mnie duza kase, zebym zapisal sie do pzl, to w obecnych moich warunkach, bym taka osobe po prostu wysmial. Przepraszam za ta wstawke miedzy kolejnymi kulinariami, ale taka naszla mnie prosta refleksja. |