strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: ZAJĄC DUSZONY W CZERWONYM WINIE
Składniki:
Składniki: 1 miody zając
250 ml czerwonego wytrawnego wina
5 dag margaryny
f 0 dag cebuli
f 0 dag chudego wędzone-go boczku
2 łyżki mąki
2 dag mada
sól
pieprz
mielona papryka. Zalewa: 250 ml octu
750 ml wody
po 4-5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2 listki laurowe
po 5 dag selera
marchwi i pietruszki
10 dag cebuli.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Oskórowanego i oczyszczonego zająca włożyć do emaliowanego naczynia, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić na 2-3 dni do chłodnego miejsca (do + 7°C). Po wyjęciu zająca dobrze osączyć z zalewy, powycierać ściereczką, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i pozo-stawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Następnie oprószyć papryką i mąką, obsmażyć na rumiano na tłuszczu w patelni i całość przełożyć do brytfanny, dodać obraną i pokrajaną w kostkę cebulę, wlać wino i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Zająca wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, obłożyć cienkimi plasterkami boczku. Sos przetrzeć przez sito, polać mięso, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Z mąki i masła sporządzić zasmażkę, dodać do potrawy, doprawić do smaku solą i przyprawami i ponownie wstawić do piekarnika na dalsze 10-15 minut. Potrawę podawać z makaronem domowym, sałatką z cykorii, zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton