strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: JAJKA Z SARNINĄ W GALARECIE
Składniki:
Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo
20 dag mięsa upieczonego lub uduszonego z samy
jelenia lub daniela
10 dag ogórków marynowanych
1/2 litra galarety mięsnej
zielona sałata. papryka marynowana
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Galaretę przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu galareta mięsna do zalewania, pozostawić do częściowego skrzepnięcia. Mięso pokrajać w drobną kosteczkę, ogórki w cienkie paseczki. Do foremek (mogą być filiżanki lub małe miseczki) wlać trochę galarety i pozostawić do całkowi-tego stężenia. Następnie na galarecie położyć połówki jajek (żółtkami do dołu), rozdrobnione mięso i ogórki konserwowe, zalać tężejącą galaretą i wstawić do chłodnego miejsca do całkowitego stężenia. Przed wyłożeniem na pół-misek foremki z galaretą owinąć na moment ściereczką namoczoną we wrzącej wodzie. Naczynie odwrócić i galaretki wyłożyć na pół-misek (wierzchnią częścią, widoczne będzie przekrojone jajko z wianuszkiem mięsa i ogórków). Półmisek udekorować listkami zielonej sałaty, marynowanej papryki, można też owocami marynowanymi. Oddzielnie podać sos tatarski lub chrzanowy.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton