strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: SOS TATARSKI
Składniki:
Składniki: 1 szklanka majonezu
1 ogórek konserwowy
kilka marynowanych grzybków i śliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku (można nie dodawać)
sól
cukier
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki pokrajać w bardzo drobną kosteczkę i wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Sos tatarski jest doskonałym dodatkiem do zimnych mięs i wędlin oraz jaj ugotowanych na twardo, a także do galaret z mięsem, wędlina-mi, rybami i jajkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton