strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: ZAPIEKANE RUMSZTYKI Z JELENIA PO PROWANSALSKU
Składniki:
Składniki: 60-70 dag mięsa z udźca jelenia
4 ząbki czosnku
10 ma-łych cebulek
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g wytrawnego czerwonego wina
1 łyżeczka ziół prowansalskich
tarta bułka
1 łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz. Zalewa: 100 ml octu winnego
300 ml wody
po 5 dag marchewki
pietruszki i selera
10 dag cebuli
1-2 ząbki czosnku
po parę ziaren ziela angielskiego
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić, dodać zmiażdżony czosnek. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do naczynia emaliowanego lub porcelanowego, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić na dwa dni do chłodnego miejsca (do +7°C). Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, powycierać ściereczką, pokrajać na plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem nadając im prostokątny kształt. Dwa ząbki czosnku rozetrzeć z solą, wymieszać z oliwą ziołami prowansalskimi, pieprzem i mieszaniną tą natrzeć rumsztyki. Porcje mięsa usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Przygotować sos: pozostały czosnek i cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać wino i gotować na małym ogniu 5-7 minut, doprawić do smaku solą. Następnie do płaskiego rondla lub ogniotrwałego naczynia włożyć usmażone porcje mięsa, zalać przygotowanym sosem, suto posypać tartą bułką, rozdrobnioną zieloną pietruszką i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, zapiekać przez 7-10 minut. Potrawę podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, makaronem i do-prawionymi na ostro sałatkami i surówkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton