strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Filety z jelenia
Składniki:
600 g combra
100 g wędzonego boczku
sól
pieprz
sok z 1 cytryny
150 g masła
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowaną i umytą polędwicę zalać mlekiem, zostawić na noc. Po osuszeniu pokroić w plastry, naszpikować boczkiem, skropić sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Ułożyć filety jeden na drugim, wstawić na kilka godzin do lodówki. Na kwadrans przed podaniem ułożyć je na stopionym w brytfannie tłuszczu, przykryć tłustym papierem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 10-15 minut. Przełożyć na ogrzany półmisek. Na każ-dym filecie położyć kawałek masła szczypiorkowego. Osobno w sosjerce podać sos rumiany.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton