strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Kotlety z sarny a la Henryk IV
Składniki:
50 dag udźca bez kości lub combra
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag pieczarek
15 dag wątróbki z drobiu
2 łyżki koniaku
I/3 szklanki śmietanki kremowej
szklanka wywaru z drobiu
łyżeczka koncentratu pomidorowego
białko
I dag żelatyny
cytryna
pomidor i natka pietruszki do dekoracji; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać na porcje (po dwa kawałki), lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować Flety ręką i nożem nadając im kształt wydłużonego liści Następnie posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć razem z wątróbką, wystudzić, zemleć, połączyć z koniakiem i ubitą śmietanką, doprawić i obłożyć filet Filety ułożyć na półmisku i udekorować Wywar wymieszać z koncentratem pomidorowym i białkiem, zakwasić sokiem z cytryny, zagotować i gotować kilka minut ciągle mieszają Pod koniec gotowania włożyć namoczoną żelatyn Potem przecedzić przez lnianą ściereczkę i pozostawić do stężeni Tężejącą galaretą zalać przygotowane filety i zastudzić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton