strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Gulasz z jelenia
Składniki:
500 g mięsa (chude okrawki)
1 cebula
100 g słoniny
1 szklanka rosołu
pół łyżeczki majeranku
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki
sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
Odżyłowane i umyte mięso pokroić w kostkę, ułożyć w głębokim talerzu, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, kminkiem, papryką, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Drobno pokrojoną słoninę stopić w rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać mięso i stale mieszając smażyć na silnym ogniu ok. 5 minut. Zmniejszyć płomień, wlać rosół i dusić na niewielkim ogniu ok. 45 minut. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem i razem z majerankiem i roztartym czosnkiem dodać do gulaszu. Dokładnie wymieszać i dusić razem jeszcze kilka minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton