strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy zawijane z pieczarkami po admiralsku
Składniki:
50 dag udźca bez kości lub combra
3 dag suszonych grzybów
5 dag szynki wędzonej
4 dag migdałów
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
3/4 szklanki śmietany
natka pietruszki; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i posypać przyprawami Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki razem z szynk Migdały sparzyć, obrać ze skórki, połączyć z grzybami i szynką, rozłożyć na przygotowanym mięsie, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natkę Podawać z ziemniakami, pomidorami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton