strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy zawijane z sarny po myśliwsku
Składniki:
50 dag udźca bez kości lub combra
2 łyżki musztardy
4 plastry boczku wędzone-go
10 dag ogórków konserwowych
2 dag rodzynków
3 dag chrzanu tartego
4 dag mąki
tłuszcz 10 dag cebuli
3/4 szklanki śmietany
2 dag koncentratu pomidorowego; sól
pieprz
majeranek
papryka mielona i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami, posmarować musztardą i przykryć cienkimi plastrami boczek Ogórki pokrajać w paseczki, wymieszać z opłukanymi rodzynkami i chrzanem, doprawić, nałożyć na przygotowane mięso, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, dodać koncentrat pomidorowy i doprawi Podawać z ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton