strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Szaszłyk z zająca
Składniki:
comber
marynata do mięsa
15 dag słoniny 20 dag cebuli
2 owoce papryki
2 dag mąki
tłuszcz ;sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na niewielkie kawałki i lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą Słoninę po-krajać w cienkie plastry, wielkości kawałków mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plasterek Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać na kawałki i nadziewać na szpadki na przemian z mięsem, słoniną i cebul Potem posypać przyprawami i oprószyć mąką, przycisnąć ręką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić, na koniec - dosmażyć na małym ogni Podawać z ryżem i ogórkiem kwaszoną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton