strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Gulasz z zająca po Śląsku
Składniki:
40 dag mięsa bez kości
marynata do mięsa
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
4 dag migdałów lub orzechów włoskich bez łupin
2 dag suszonych grzybów
2-3 dag koncentratu pomidorowego; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Migdały lub orzechy sparzyć, obrać ze skórki Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z migdałami lub orzechami, koncentratem pomidorowym oraz pozo-stałą mąką wymieszaną z małą ilością wody i doprawić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton