strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Sałatki i surówki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Sałatka z zająca
Składniki:
40 dag pieczonego mięsa
/0 dag migdałów
5 dag rodzynków
I /2 szklarski śmietanki kremowej
I/4 szklanki Poliste Whisky
1/4 szklanki rumu Havana Club; sól
pieprz i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Z mięsa usunąć kości i pokrajać w kostki Migdały sparzyć, obrać ze skórki i połączyć z mięsem, opłukanymi rodzynkami, ubitą śmietanką, wódką i rumem, doprawi Następnie przełożyć do salaterki i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton