strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Sałatki i surówki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Sałatka z zająca II
Składniki:
20 dag ugotowanego mięsa z przodka
20 dag ziemniaków drążonych
20 dag selera drążonego
20 dag małych pieczarek
3/4 szklanki majonezu
1 /4 szklanki białego wytrawnego wina
natka pietruszki; sól
pieprz i musztarda do smaku
Sposób przygotowania:
Z mięsa usunąć kości i pokrajać w kostki Ziemniaki i seler ugotować w osobnych naczyniach, odcedzić, wystudzić, połączyć z mięsem, oczyszczonymi i opłukanymi pieczarkami, majonezem oraz winem, a także posiekaną natką, doprawi Następnie przełożyć do salaterki i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton