strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Sałatki i surówki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Sałatka z zająca „Monako"
Składniki:
40 dag pieczonego mięsa
20 dag brzoskwiń z kompotu
szklanka szampana
4 dag orzechów rajskich; sól
pieprz
gałka muszkatołowa i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Z mięsa usunąć kości, pokrajać w kostkę razem z brzoskwiniami, połączyć z szampanem, doprawić, przełożyć do salaterki, posypać startymi orzechami Podawać zaraz po udekorowani
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton