strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Zupa z bażanta
Składniki:
1
5 l wody
szyję i skrzydła z dwóch bażantów lub 1/2 bażanta
50 dag kapusty włoskiej
20 dag pomidorów
I/2 szklanki śmietany
2 dag mąki; sól
pieprz majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy i włożyć do mięsa pod koniec gotowani Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, połączyć z zupą oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawi
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton