strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Zupa z bażanta „Marka Gacka"
Składniki:
l
5 I wody
bażant
20 dag świeżych grzybów
5 dag cebuli (dymki lub szalotki)
4 dag tłuszczu
I/2 szklanki
śmietany
2 dag mąki
4 dag orzechów laskowych; sól
pieprz i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostkę Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć razem z obraną i opłukaną cebulą, zalać wywarem i gotować o ł0 minu Następnie połączyć z mięsem i śmietaną wymieszaną z mąką oraz startymi orzechami, chwilę pogotować i doprawić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton