strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant „Kotzebue"
Składniki:
bażant
20 dag surowego boczku
rosół z dziczyzny 50 dag brukselki sól pieprz jałowiec do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części i natrzeć przyprawami. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo dopić, włożyć bażanta, zrumienić, skroić rosołem i dusić do miękkości brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzątkiem osolony wodą i gotować 10 minut Brukselkę dodać do mięsa poci koniec Głuszenia i doprawi Podawać z ziemniakami z wody
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton