strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Ozór jelenia I
Składniki:
Ozór
pół łyżeczki tymianku
4 ziarenka pieprzu
6-8 ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 gałązki świeżej lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
włoszczyzna
1 cebula
sól
pieprz
skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyty ozór ugotować z włoszczyzną, cebulą i przyprawami. Miękki wyjąć, przestudzić, obrać ze skóry. :okroić w ukośne plastry, podgrzać w wywarze. Podawać z sosem porzeczkowym.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton