strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant „Livournaise"
Składniki:
bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
25 dag świeżych grzybów (najlepiej prawdziwków)
25 dag pieczarek łyżeczka skorki otartej z cytryny
2 żółtka
sol pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Bażant duszony (st 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając woda, potem wytworzonym sosem Grzyby oczyścić, pokrajać w paseczki i dodać do tuszki pod koniec pieczeni Po upieczeniu bażanta wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje Grzyby połączyć z kurką i żółtkami, doprawić, obłożyć mięso i zapiec Podawać z makaronem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton