strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant po królewsku
Składniki:
bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
2 żółtka
2-3 dag czekolady w proszku; s ó/
pieprz biały i cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, posmarować bażanta żółtkami, posypać Czekoladą i upiec do miękkości Po upieczeniu pokrajać wg przepisu Bażant pieczony (st 149), ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z frytkami, szparagami lub kalafiorem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton