strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant po myśliwsku
Składniki:
bażant
30 dag świeżych grzybów (najlepiej prawdziwków)
4 liście z kapusty włoskiej
tłuszcz
śmietana; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki Część grzybów włożyć do wnętrza tuszki, uformować w kieszeń, obłożyć pozostałymi grzybami, zawinąć w sparzone liście kapusty, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietaną, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu prze-krajać na 4 części razem z liśćmi, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton