strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant po ułańsku
Składniki:
bażant 10 dag słoniny tłuszcz
l5 dag pomarańcz
10 dag cytryn
20 dag pasztetu z bażanta
I/2 szkl śmietanki kremowej
5 dag migdałów
natka pietruszki sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić tuszkę Po wyjęciu z naczynia pokrajać według przepisu Bażant pieczony (st 149) i ułożyć na półmisku Pomarańcze i cytryny obrać ze skórki i pokrajać w półplasterki Pasztet zemleć razem ze słoniną, połączyć z ubitą śmietanką i nałożyć na przygotowane mięs Podawać zaraz po udekorowaniu pomarańczami i cytrynami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami i natką ą
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton