strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Sarna po słoweńsku
Składniki:
1 kg sarniej łopatki
200 g boczku lub słoniny
5 ząbków czosnku
1 cebula
2-3 pomidory
1 listek laurowy
po pół łyżeczki rozmarynu
szałwii i mielonej papryki
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka mąki
szczypta cukru
2 szklanki mleka
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Oddzielone od kości i pozbawione żył mięso ułożyć w kamiennym garnku, zalać mlekiem i wynieść na noc w chłodne miejsce. Wyjąć z mleka, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, ziołami, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić w rondlu, dodać mięso i stale mieszając smażyć kilka minut na silnym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, obrane ze skórki, podzielone na ćwiartki pomidory i listek laurowy. Wszystko zalać winem i dusić na małym ogniu ok. godziny. Rozkłócić śmietanę ż mąką, musztardą i gałką muszkatołową, wlać do mięsa, chwilę dusić. Podawać posypane zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton