strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant z pieczarkami II
Składniki:
bażant
6 dag cebuli
20 dag pieczarek
tłuszcz
żółtko
2 dag bułki tartej
2 dag kaparów
4 dag keczupu
10 dag słoniny; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć i wymieszać z żółtkiem, bułką tartą, opłukanymi kaparami i keczupem Następnie napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu bażanta przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z frytkami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton