strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
 
Potrawa: Pasztet z bażanta
Składniki:
bażant
10 dag cielęciny bez kości
l0 dag boczku surowego
10 dag cebuli
tłuszcz
5 dag bułki
2 jajka
I/4 szklanki ś śmietany
4 dag kaparów (niekoniecznie);
sól
pieprz
imbir
jałowiec i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, przekrajać na 4 części i zalać małą ilością wody Włożyć do naczynia pozostałe mięso oraz szyję i skrzydła, posolić i dusić na małym ogniu często mieszają Cebulę obrać, opłukać, pokrajać na kawałki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton