| Potrawa: Czapla „Chipolata" |  |
| Składniki: czapla 10 dag bułki mleko 20 dag cielęciny bez kości 10 dag kasztanów (pieczonych lub z puszki) 2 jajka tłuszcz białe wytrawne wino 5 dag przecieru z suszonych moreli; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną czaplę omyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, upiec razem z mięsem i kasz-tanami, połączyć z żółtkami i ubitą pianą z białek, doprawi MU napełnić wnętrze tuszki i związać nogi Następnie polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Miękką czaplę pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem wymieszanym z Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|