| Potrawa: Czapla po flamandzku |  |
| Składniki: czapla 20 dag boczku wędzonego 20 dag cebuli (dymki lub szalotki) 15 dag parówek 5 dag koncentratu pomidorowego I/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól pieprz curry i majeranek do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć czaplę, zrumienić ze wszystkich stron, skropić wodą i dusić do miękkości Cebulę obrać, opłukać, dodać do czapli pod koniec duszenia razem z obranymi z osłonki i pokrajanymi w plasterki parówkami oraz przecierem i winem Miękką czaplę pokroić na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i kalafiorem | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|