| Potrawa: Czapla po myśliwsku |  |
| Składniki: czapla 50 dag kapusty włoskiej 10 dag cebuli tłuszcz 2 dag mąki 1/2szklanki śmietany jajko 5 dag rodzynków łyżeczka startej skórki cytrynowej I/2 szklanki nalewki jałowcowej; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Kapustę oczyścić, opłukać i drobno pokraja Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, oprószyć mąką i zasmażyć lekko rumienić Cebulę dodać do kapusty razem ze śmietaną, chwilę poddusić, połączyć z jajkiem i opłukanymi rodzynkami oraz skórką cytrynowa, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając nalewka wy-mieszaną z wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami z wody i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|