| Potrawa: Czapla po wiejsku |  |
| Składniki: czapla 20 dag boczku wędzonego 20 dag cebuli 20 dag fasoli 5 dag przecieru z suszonych śliwek; sól pieprz majeranek i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć czaplę, zrumienić, dodać obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę, podsmażyć, skro-pić wodą i dusić do miękkości pod przykrycie Fasolę przebrać zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godzin Potem ugotować i odcedzi Miękką czaplę pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem połączonym z fasolą i przecierem Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|