| Potrawa: Czapla „Słoneczna" |  |
| Składniki: czapla 15 dag bułki mleko 10 dag mas/a lub margaryny 2 jajka 4 dag startej skórki cytrynowej tłuszcz 40 dag pomarańcz I/2 szklanki nalewki pomarańczowej 4 dag rodzynków; sól pieprz miód naturalny i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć i połączyć z masłem utartym z żółtkami i skórką cytrynową oraz ubitą pianą z białek, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pomarańcze umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i dodać do czapli pod koniec pieczenia razem z nalewką i opłukanymi rodzynkami Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|