strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Zupa z gęsi po flisacku
Składniki:
I
8 l wody.50 dag gęsi
10 dag fasoli Jaś
5 dag makaronu (kolanka
gwiazdki)
8 dag cebuli
tłuszcz
4 dag koncentratu pomidorowego; sól
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać wodą, włożyć namoczoną fasolę, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem Pod koniec gotowania dodać makaron Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmaży Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, połączyć z zupą, cebulą i koncentratem pomidorowym oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton