strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Zupa z gęsi „Wielki łowczy"
Składniki:
1
5 1 wody
50 dag gęsi
20 dag ogórków kwaszonych
4 dag masła lub mar-garny
5 dag szynki wędzonej
I/2 szklanki śmietany
jajko na twardo
szczypiorek; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać wodą, posolić i ugotować na małym ogni Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostkę Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na maśle, zalać wywarem i ugotować Szynkę pokrajać w paseczki, dodać do ogórków razem z mięsem, śmietaną, zmielonym jajkiem i drobno pokrajanym szczypiorkiem, zagotować i doprawi
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton