strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Gęś „Balzak"
Składniki:
Il2 gęsi
4 dag mąki
tłuszcz
30 dag selera
1/2 szklanki śmietanki
5 dag przecieru z
suszonych moreli; sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na porcje, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości Seler umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami i dodać do gęsi w połowie duszeni Pod koniec duszenia wlać śmietanę i włożyć przecier, doprawi Podawać z kluskami francuskimi i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton