strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Gęś po alzacku
Składniki:
gęś_ (młoda)
tłuszcz
40 dag porów
50 dag kapusty włoskiej
I/2 szklanki piwa jasnego
2 dag mąki
1/5 szklanki likieru wiśniowego; sól
pieprz
miód i sok z cytryny do smaku Sprawioną gęś umyć
natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń
polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą
potem wytworzonym sosem Pory i kapustę oczyścić
opłukać
cienko pokrajać i dodać do gęsi pod koniec pieczeni Miękką gęś pokrajać na porcje
usuwając częściowo kości
ułożyć na półmisku żaroodporny Do warzyw wlać piwo wymieszane z mąką i likier
chwilę pogotować
doprawić i obłożyć gę Podawać zaraz z ziemniakami z wodą
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać likier i kakao Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z kluskami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton