strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Gęś po amatorsku
Składniki:
gęś (młoda)
tłuszcz
śmietanka
1/4 szklanki likieru wiśniowego 4 dag kakao;
sól pieprz
goździki i cynamon
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać likier i kakao Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z kluskami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton