strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Gęś po kardynalsku
Składniki:
gęś (młoda)
tłuszcz
białe wytrawne wino
20 dag pieczarek 10 dag szyjek rakowych
5 dag migdałów
2 żółtka; sól
pieprz
gałka muszkatołowa i przy-prawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Pieczarki umyć, pokrajać w paseczki i dodać do gęsi pod koniec pieczenia razem z szyjkami rakowymi oraz sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym i polać doprawionym sosem połączonym z żółtkami, zapiec Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton