strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Pasztet z gołębia
Składniki:
2 golębie
2 dag mąki
tłuszcz
IO dag cebuli
5 dag wątróbki z drobiu
5 dag szynki wędzonej
2 dag kaparów
10 dag bułki
I/2 szklanki śmietany
2 jajka
5 dag wiórków kokosowych; sól
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną i rozdrobnioną cebulą, zalać mulą ilością wody i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Wątróbkę opłukać i dodać do gołębi pod koniec duszenia razem z szynką, opłukanymi kaparami i pokrajaną na kawałki bułkę Miękkie gołębie wyjąć z naczynia, usunąć kości, zemleć trzy razy razem z pozostałymi składnikami, wymieszać ze śmietaną, jajkami i wiórkami kokosowymi, doprawi Masę przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię i ugotować na parze Następnie zrumienić w gorącym piekarniku Podawać po ostudzeniu
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton