strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka na zielono
Składniki:
kaczka
5 dag mąki
tłuszcz
po 10 dag szpinaku i szczawiu
10 dag boczku wędzonego
10 dag cebuli
1/2 szklanki śmietany; sól
pieprz i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu do miękkości Szpinak i szczaw przebrać, opłukać, poddusić na tłuszczu i zemle Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę, usmażyć i dodać do kaczki pod koniec duszenia razem z przecierem ze szpinaku i szczawiu oraz śmietaną, doprawi Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton