strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka po hetmańsku
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
20 dag słoniny
tłuszcz
2 dag suszonych grzybów
l5 dag parówek
4 dag koncentratu pomidorotrego
10 dag szynki wędzonej
3l4 szklanki śmietany
2 dag mąki; sól
pieprz
cukier
jałowiec
tymianek
maje-ranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni, często obracają Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować~ cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwił, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a gdy będą miękkie - posiekać Parówki obrać z osłonki; pokroić w plasterki, połączyć z sosem, koncentratem pomidorowym, grzybami, pokrajaną w paseczki szynką oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawi Upieczoną kaczkę pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton