| Potrawa: Kaczka po hetmańsku | |
| Składniki: kaczka marynata do mięsa 20 dag słoniny tłuszcz 2 dag suszonych grzybów l5 dag parówek 4 dag koncentratu pomidorotrego 10 dag szynki wędzonej 3l4 szklanki śmietany 2 dag mąki; sól pieprz cukier jałowiec tymianek maje-ranek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni, często obracają Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować~ cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwił, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a gdy będą miękkie - posiekać Parówki obrać z osłonki; pokroić w plasterki, połączyć z sosem, koncentratem pomidorowym, grzybami, pokrajaną w paseczki szynką oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawi Upieczoną kaczkę pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|