strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka po poznańsku
Składniki:
kaczka
5 dag mąki
tłuszcz
60 dag kapusty czerwonej
8 dag cebuli
2 dag mąki
5 dag przecieru z suszonych śliwek
Il2 szklanki piwa jasnego; sól
pieprz
cukier i
sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać- w kostkę usuwając głąb i grube nerwy i włożyć do kaczki w połowie duszeni Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z mięsem, przecierem i piwem, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ziemniakami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton