strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka po rusku
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
20 dag słoniny
2-3 dag suszonych grzybów
50 dag ziemniaków
tłuszcz
natka pietruszki
2 dag kaparów
3/4 szklanki śmietanki
sól
pieprz
cukier
tymianek
majeranek i jałowiec do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie posypać przyprawami i naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a gdy będą miękkie - posiekać Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, podsmażyć w dużej ilości tłuszczu lekko rumieniąc, wymieszać z posiekaną natką, grzybami i opłukanymi kaparami, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką połączoną z wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi oraz nadzienia, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton