strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka po senatorsku I
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
20 dag słoniny
10 dag migdałów
30 dag cebuli (dymki lub szalotki)
tłuszcz
5 dag rodzynków
3l4 szklarski śmietanki; sól
pieprz
cukier
tymianek
majeranek
jałowiec i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie posypać przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł .Migały sparzyć i obrać ze skórek Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, posypać cukrem kryształem, lekko zrumienić, wymieszać z migdałami i opłukanymi rodzynkami, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietankę Po upieczeniu tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka, piersi i nadzienia, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z frytkami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton