| Potrawa: Kaczka po senatorsku I | |
| Składniki: kaczka marynata do mięsa 20 dag słoniny 10 dag migdałów 30 dag cebuli (dymki lub szalotki) tłuszcz 5 dag rodzynków 3l4 szklarski śmietanki; sól pieprz cukier tymianek majeranek jałowiec i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie posypać przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł .Migały sparzyć i obrać ze skórek Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, posypać cukrem kryształem, lekko zrumienić, wymieszać z migdałami i opłukanymi rodzynkami, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietankę Po upieczeniu tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka, piersi i nadzienia, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z frytkami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|