strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka po staropolsku II
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
tłuszcz
15 dag suszonych śliwek
5 dag rodzynek
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
5 dag migdałów
10 dag piernika sól
pieprz
cukier
goździki
tymianek
majeranek i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie tuszkę natrzeć przyprawami, uformować w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Śliwki umyć, namoczyć, ugotować, przetrzeć i dodać do tuszki pod koniec pieczenia razem z opłukanymi rodzynkami i winem Migdały sparzyć i obrać ze skórki Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji był kawałek udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Migdały i starty piernik dodać do sosu, chwilę poddusić, doprawić, polać przygotowane mięso i zagrzać Podawać z ziemniakami drążonymi i szparagami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton