strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka „Turgieniew"
Składniki:
kaczka
5 dag mąki
tłuszcz
30 dag świeżych ogórków
I/2 szklanki śmietany
szczypiorek;
sól
pieprz i tymianek
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu do miękkości Ogórki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki i dodać do kaczki pod koniec duszenia razem ze śmietaną Szczypiorek opłukać, drobno pokrajać, włożyć do kaczki i doprawi Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton