strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka z pieczarkami
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
20 dag
słoniny
tłuszcz
25 dag pieczarek
I/2 szklanki śmietany
2 dag mąki
2 dag kaparów
trutka pietruszki; sól
pieprz
cukier
przyprawa myśliwska
majeranek
tymianek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając marynatą, potem wytworzonym sosem Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać i dodać do tuszki pod koniec pieczeni Po upieczeniu tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Sos połączyć ze śmietaną wymieszam z mąką, dodać opłukane kapary i przyprawy, dusić kilka minut, włożyć posiekaną natkę, polać przygotowane mięso i podgrzać Podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton