| Potrawa: Kaczka z pieczarkami | |
| Składniki: kaczka marynata do mięsa 20 dag słoniny tłuszcz 25 dag pieczarek I/2 szklanki śmietany 2 dag mąki 2 dag kaparów trutka pietruszki; sól pieprz cukier przyprawa myśliwska majeranek tymianek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając marynatą, potem wytworzonym sosem Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać i dodać do tuszki pod koniec pieczeni Po upieczeniu tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Sos połączyć ze śmietaną wymieszam z mąką, dodać opłukane kapary i przyprawy, dusić kilka minut, włożyć posiekaną natkę, polać przygotowane mięso i podgrzać Podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|