strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka z wiśniami
Składniki:
kaczka
marynata do mięs 20 dag słoniny
tłuszcz
30-40 dag wiśni
I/2 szkl. śmietany
2 dag mąki
Il4 szklanki wiśniówki; sól
pieprz
cukier
tymianek
goździki i jałowiec do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać opłukane wiśni Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do sosu, chwilę pogotować, przetrzeć, dodać wódkę, zagotować i doprawi Sosem polać przy-gotowane mięso i zagrzać Podawać z frytkami i sałatą
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton