| Potrawa: Kaczka z wiśniami | |
| Składniki: kaczka marynata do mięs 20 dag słoniny tłuszcz 30-40 dag wiśni I/2 szkl. śmietany 2 dag mąki Il4 szklanki wiśniówki; sól pieprz cukier tymianek goździki i jałowiec do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać opłukane wiśni Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do sosu, chwilę pogotować, przetrzeć, dodać wódkę, zagotować i doprawi Sosem polać przy-gotowane mięso i zagrzać Podawać z frytkami i sałatą | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|