strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Klopsiki pasteryzowane
Składniki:
1
5 kg mięsa z dziczyzny
3l4 bułki
20 dag cebuli
3-4 jajka
mąka
tłuszcz
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego; sól
pieprz
kminek
przyprawa do zup i inne przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką oraz obraną i opłukaną cebulą, dokładnie wymieszać z jajkami i doprawi Następ-nie formować kule o wadze 3-4 dag, obtoczyć w mące, zrumienić ze wszystkich stron, przełożyć do słoików i zalać wywarem z mięsa tak, aby zawartość słoja sięgała poniżej brzegów słoika, zakręcić zakrętką Pasteryzować w temperaturze o 95°C pierwszego dnia przez 30 minut, drugiego dnia i trzeciego - po 20 minu Po wystudzeniu wynieść słoiki do czystej i chłodnej piwnic
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton