strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Rosół z daniela po francusku
Składniki:
I
5 I wody
I kg mięsa z kością
15 dag selera
10 dag pietruszki (rdzeni)
4 dag cebuli (dymki lub szalotki)
Il2 szklanki białego wytrawnego mina
1/2 szklanki koniaku
4 dag masła rakowego*; sól
pieprz
i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte mięso zalać zimną wódą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Warzywa umyć, brać, opłukać i pokrajać karbowanym nożem Pod koniec gotowania włożyć je z cebulą do rosołu Miękkie mięso wyjąć z naczynia i po usunięciu kości zużyć do drugiego dani Rosół połączyć z winem, koniakiem i masłem, doprawi Podawać z kluskami francuskim * Masło rakowe: 24 raki, 1/2 kg masła, koperek Raki wyszorować szczotką Zalać wrzącą wodą, dodać koperek i gotować około 20min Potem wyjąć mięso z raków, pancerze oczyścić i zemleć wszystkie skorup Smażyć na maśle o 10 minut, ciągle mieszają Następnie zalać wodą i gotować do chwili, aż masło wypłynie na powierzchni Masło ostudzić i wstawić do chłodziarek Stwardniałe masło wyjąć z naczynia i usunąć od spodu zanieczyszczeni Masło można przechowywać w zamrażarce
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton