strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupa z daniela I
Składniki:
1
8 I wywaru z warzyw
40 dag mięsa bez kości
30 dag ziemniaków
15 dag cebuli (dymki lub szalotki)
tłuszcz
2 dag mąki
natka pietruszki; sól
pieprz
kminek
ziele angielskie
liść laurowy i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w kostkę, zalać wywarem i ugotować na małym ogni Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i włożyć do mięsa pod koniec gotowania razem z przyprawami Cebulę obrać, opłukać, następnie oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc i połączyć z zup Chwilę jeszcze pogotować i doprawi Podawać z posiekaną natką
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton